niedziela, 1 kwietnia 2012

.14.

                                                            Ciasteczka maślane.


Pierwszy raz piekłam ciasteczka ze zdjęć, ale muszę przyznać, że wyszły na prawdę pyszne. Co prawda, są troszkę za słodkie, ale przy następnym pieczeniu będę wiedziała, że nie mogę dodawać całego cukru waniliowego. 
Doszłam do wniosku, że zdecydowanie częściej muszę je piec bo są banalne  w przygotowaniu a zarazem można się nimi delektować przy kubku kawy. Zrobiłam je z połowy porcji, ale na święta będę je robiła najprawdopodobniej w oryginalnej wersji. Ciasteczka maślane zniknęły już z talerza, a kokosowe zaczynają ginąć w mgnieniu oka.




 Pogoda cały czas nie może się zdecydować. Rano padał śnieg, a teraz za oknem świeci słońce na bezchmurnym niebie. Do kościoła musiałam iść w kurtce zimowej bo inaczej bym zamarzła więc dobrze, że nie wyniosłam kurtki do piwnicy. Czułam, że będzie ona jeszcze potrzebna w tym roku. Jeżeli chodzi o kolejny wpis tutaj to nie mogę niczego obiecywać bo najprawdopodobniej pojawię się tutaj z nowościami na święta. Co prawda, teraz zostały tylko 3 dni szkoły i będę miała czas by cokolwiek tu napisać, lecz nie mam zdjęć, ani pomysłów na jakiekolwiek rzeczy więc myślę, że napiszę dopiero w święta.  A te dwa ostatnie zdjęcia przedstawiają ciasteczka kokosowe. 










Ciasteczka maślane /połowa porcji/ 
1/2 kostki miękkiego masła 
3 łyżeczki cukru pudru
150g mąki pszennej 
kilka kropli aromatu waniliowego lub śmietankowego 

Masło włożyć na miski i wsypać cukier puder. Następnie masło wraz z cukrem utrzeć na gładką masę. Dodać aromat i stopniowo dodawać mąkę cały czas mieszając. Gdy ciasto osiągnie już odpowiednią konsystencje, nabierać po trochu i formować ciasteczka o dowolnych kształtach i wielkości. Ja na koniec potraktowałam je trzonkiem łyżeczki aby miały taki inny kształt. Blachę nasmarować odrobiną masła by ciasteczka się nie przykleiły po czym ciasteczka wyłożyć na blasze i wstawić do piekarnika na 30 minut. 

Ciasteczka kokosowe /połowa porcji/ 
1/2 miękkiego masła
1/4 szklanki cukru 
połowa opakowania cukru waniliowego
pół łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki mąki 
3 łyżeczki wiórków kokosowych 

Masło włożyć do miski, dodać cukier oraz cukier waniliowy i utrzeć. Wiórki kokosowe i proszek do pieczenia wsypać do miski z masłem i wymieszać. Stopniowo dodawać mąkę, cały czas wyrabiając ciasto. Z ciasta wyrobić wałek i podzielić go na dwa mniejsze. Wałki położyć na talerzu i włożyć do lodówki na 20-30 minut. Po wyjęciu z lodówki wałek pokroić w talarki dowolnej wielkości. Wycięte talarki poukładać na blasze i piec około 15 minut w 180 stopniach.

6 komentarzy:

  1. Uwielbiam maślane ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ile kalorii moze miec takie ciastko jedno ????

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie pytajcie się mnie o takie rzeczy! Skąd Ja mam to wiedzieć? Oblicz sobie sam / sama.

      Usuń
  3. a na jaką temperature ciasteczka maślane do piekarnika?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie pamiętam dokładnie, ale wydaje mi się, że 180 :).

      Usuń